Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Αβοκάντο [Περσέα η Αμερικανική]

     avoka΄do [perse΄a amerika΄na]    
Avocado (Persea Americana)

     αβοκάdο (πέρσια αμερικάνα)    

Ερμηνεία:

Το Αβοκάντο είναι αειθαλές,  ιθαγενές δένδρο των τροπικών περιοχών της Κεντρικής Αμερικής, του Μεξικού και της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Ανήκει στην οικογένεια των  Δαφνωδών  (Lauraceae). Η Καλλιέργεια αβοκάντο έχει εισαχθεί με πολύ επιτυχία στη δυτική Κρήτη.

Διακρίνονται τρεις βοτανικοί τύποι του αβοκάντο: Α) Μεξικού (κυρίως υποκείμενα). Β) Γουατεμάλας (Hass, Benik, Reed) και Γ)  Δυτ. Ινδιών.
Οι διαφορές αυτών των τριών τύπων αβοκάντο είναι μορφολογικές και φυσιολογικές, δηλαδή έχουν διαφορετικά μεγέθη καρπού, ημερομηνία ωρίμανσης, ελαιοπεριεκτικότητα, υφή φλοιού, ασθένειες, αντοχή στο κρύο κ.α. Υπάρχουν ποικιλίες  αβοκάντο που προέκυψαν από τη διασταύρωση των αναφερθέντων βοτανικών τύπων.

Ο καρπός του αβοκάντο ωριμάζει στο δένδρο την εποχή της ανάπτυξής του, αλλά είναι κατάλληλο για βρώση μετά τη συγκομιδή του. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ωρίμανσης, γίνονται πολλαπλές συγκομιδές των καρπών αβοκάντο.

Η πιο διαδεδομένη εμπορικά, ποικιλία αβοκάντο, στον κόσμο, είναι η ποικιλία  Hass. Η ποικιλία αυτή περιέχει μια σειρά βασικών θρεπτικών συστατικών και σημαντικών φυτοχημικών ουσιών. Το αβοκάντο Hass  είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ολεϊκό οξύ) και αντιοξειδωτικά (καρωτινοειδή, τοκοφερόλες, πολυφαινόλες).

Αν και η επίσημη μερίδα του αβοκάντο είναι το ένα πέμπτο του φρούτου (30g), σύμφωνα με την ανάλυση κατά  NHANES  η μέση κατανάλωση είναι το μισό αβοκάντο  (68 g), το οποίο αποδίδει  μια θρεπτική και φυτοχημικά πυκνή τροφή που περιέχει τα ακόλουθα:

Διατροφική ίνα [dietaryfiber (4.6 g)], συνολικά σάκχαρα  (0.2 g),κάλιο (345 mg), νάτριο (5.5 mg), μαγνήσιο (19.5 mg), βιταμίνη Α (43 μg), βιταμίνη  C (6.0 mg), βιταμίνη  E (1.3 mg), βιταμίνη  K1 (14 μg), φολικό (60 mg), βιταμίνη  B6 (0.2 mg), νιασίνη  (1.3 mg), παντοθενικό οξύ (1.0 mg), ριβοφλαβίνη (0.1 mg), χολίνη (10 mg), λουτείνη/ζεαξανθίνη (185 μg), φυτοστερόλες (57 mg), μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (6.7 g) και  114 kcals ή  1.7 kcal/g.

Το αβοκαντέλαιο (avocado oil) περιέχει  71% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα [monounsaturated fatty acids (MUFA)], 13% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα [polyunsaturated fatty acids (PUFA)] και  16% κεκορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν το υγιές λιπιδικό προφίλ του αίματος  και ενισχύουν τη βιοδιαθεσιμότητα των λιποδιαλυτών βιταμινών και των φυτοχημικών από το αβοκάντο  ή άλλων φρούτων και λαχανικών, που φυσιολογικά περιέχουν   χαμηλά.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα η κατανάλωση του αβοκάντο βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της υγείας των ηλικιωμένων. Έχει αποδειχθεί σε καλλιέργειες κυττάρων και πειραματόζωα ότι τα εκχυλίσματα του αβοκάντο διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

 Η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με τη βελτίωση της συνολικής δίαιτας, της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και τον περιορισμό του μεταβολικού συνδρόμου.

Η προσθήκη μισού αβοκάντο, περίπου στο μεσημβρινό γεύμα μπορεί να επηρεάσει το μεταπεπτικό κορεσμό για 3-5 ώρες στα υπέρβαρα άτομα.

Το αβοκάντο τρώγεται συχνά ως παρένθετο μαζί με ψημένο κρέας  (hamburgers). Κατά τη διάρκεια του ψησίματος του κρέατος σχηματίζονται υπεροξείδια λιπιδίων (lipid  peroxides). Όμως, μετά την πέψη ο στόμαχος λειτουργεί ως βιοαντιδρααστήρας (bioreactor)  και παράγει επιπρόσθετα υπεροξείδια λιπιδίων.  Έχει βρεθεί ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ανασταλεί όταν, ταυτόχρονα με το κρέας πέπτονται και αντιοξειδωτικά. Το αβοκάντο Hass τροποποιεί τη μεταγευματική αγγειακή αντιδραστικότητα και τις μεταγευματικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις μετά από κατανάλωση ψημένου κρέατος (hamburger) σε υγιείς εθελοντές. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Mark L. Dreher1 and Adrienne J. Davenport2 Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013 May; 53(7): 738–750. Published online 2013 May 2. doi:  10.1080/10408398.2011.556759

Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Victor L Fulgoni, III, Mark Dreher, Adrienne J Davenport. Nutr J. 2013; 12: 1. Published online 2013 January 2. doi: 10.1186/1475-2891-12-1

 Michelle Wien,1 Ella Haddad,1 Keiji Oda,2 and Joan Sabaté1,2 A randomized 3x3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutr J. 2013; 12: 155. Published online 2013 Nov 27. doi:  10.1186/1475-2891-12-155

Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers.Li Z, Wong A, Henning SM, Zhang Y, Jones A, Zerlin A, Thames G, Bowerman S, Tseng CH, Heber D. Food Funct. 2013 Feb 26;4(3):384-91. doi: 10.1039/c2fo30226h.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βοτανική: